M_ART2020/21

 

ПРОЈЕКAТ „М_АРТ”

 

Математика и уметност, наизглед сасвим различите. А да ли су? 

Да ли је математика само бескрајно много бројева, формула, рачунања, рачунања, рачунања … а уметност нестварно сневање недокучивог, повластица за предодређене? 

Свакако да није, само треба ући у тај чаробни свет М(атематике) и АРТа, уметности. 

Зато је и настао овај пројекат, зато он траје и из године у годину расте, као машта, као бројеви, као м_арт  када почиње пролеће, као мај који је месец математике, као све лепо, а један мудар човек рече да је уметност најлепше што човек себи дарује.

Пројекат „М_АРТ” је инспирисан летњом школом визуелизације математике у Егеру и Београду  (vismath.ektf.hu); омогућава корелацију међу предметима и тиме доприноси развоју међупредметних  компетенција ученика. Кроз разне ликовне, а и друге активности ученици свих узраста (од вртића  до средње школе) у складу са својим могућностима и интересовањима улазе у свет математике и  уметности, чиме се може смањити математичка анксиозност и повећати заинтересованост ученика  за математику и уметност.  

Пројекат је први пут реализован током школске 2016/17. године на нивоу школе и  примећена је велика заинтересованост и одушевљење ученика. Изложба радова била је у оквиру  мајских активности у школи „Математика из Теслиног дворишта”. 

Школске 2017/18. године пројекат је изашао из оквира школе, а искуство стечено током  претходне школске године подељено је са колегама и ученицима других школа из Србије.  Реализацију пројекта и изложбу радова насталих у оквиру пројекта „М_АРТ” подржали су:  Град  Панчево, чланица Градског већа за образовање Татјана Божић, ШУ Зрењанин –канцеларија Панчево,  Подружница Друштва математичара Србије – Панчево, Учитељско панчевачко друштво, проф. др  Ђурђица Такачи (Природно-математички факултет у Новом Саду), проф. др Љиљана Радовић  (Машински факултет у Нишу), др Kristof Fenyvesi (University of Jyväskylä, Финска) и Мирослава  Игњатовић (Висока ICT школа). 

Изложба је реализована у периоду од 16. до 21. маја 2018. године у холу Градске управе у  Панчеву.  Отвориле су је проф. др Ђурђица Такачи и проф. др Љиљана Радовић. 

 

Током школске 2018/19. пројекат се проширио и изашао из оквира земље. У мају су организоване две изложбе у холу Градске управе града Панчева и у галерији на Андрићевом венцу у Београду.

 

Ни пандемија короне није зауставила пројекат. Као и скоро сав живот у свету, тако се и пројекат привремено измешта у виртуелне просторе интернета са чврстим веровањем да ће се ова пошаст превазићи и да ће што пре на крају пројекта бити организована изложба у Панчеву и у Београду у сарадњи са Градом Панчевом  и Центром за промоцију науке. Од сада су ту ликовни радови, али и филм, музика и сваки други начин изражавања. Теме су 

  1. Фрактали – микро и макро план
  2. Теселација – аранжирањем до плочника
  3. Симетрија – између математике и  уметности
  4. Игра квадратима
  5. Тачка, тачка, тачкица…
  6. Да, не, можда? – (не)могући модели

 

Школске 2020/21 . године у пројекту су учествовале следеће школе, са менторима:

ОШ “Слободан Савковић”, Стари Бановци – Мирјана Столић

ОШ “Никола Тесла”, Нови Бановци – Јелена Божић

ОШ “Јован Јовановић Змај”, Ковин – Дејан Крецуљ

ОШ “Свети Сава”, Сремска Митровица – Влајин Софија

ОШ “Бора Радић”, Баваниште – Стеван Радуловић

Центар за таленте Панчево, Панчево – Светозар Алексић

ЕТШ “Никола Тесла”, Панчево – Станковић Татјана

Пољопривредно-хемијска школа,  Обреновац – Радојчић Маја

ОШ “Јован Јовановић Змај”, Крушевац – Јовановић Јасмина, Перовић Катарина

ОШ “Руђер Бошковић”, Београд – Гордана Јосимов

ОШ “Светислав Голубовић Митраљета”, Батајница – Даниловић Александра

ОШ “Вук Караџић”, Београд – Биљана Којић

ОШ “Коста Абрашевић”, Ресник – Наташа Трбојевић, Јагода Ранчић, Јелена Јанкањ, Силвана Ђорђевић, Стела Марковић и Марина Бошковић

ОШ “Душко Радовић”, Сремчица – Арсеновић Драгица

ОШ “Танаско Рајић”, Чачак – Тошовић Снежана

Гимназија Светозар Марковић, Ниш – Слађана Трајковић

Техничка школа “15.мај”, Прокупље – Слађана Трајковић

ШОСО “Мара Мандић”, Панчево – Алексић Александра и Олујић Софија

ОШ “Никодије Стојановић Татко”, Прокупље – Соколовић Љиљана

ОШ “Коста Вујић”, Београд – Гиргис Златана и  Јовић Дејан

ОШ “Милић Ракић Мирко”, Прокупље – Јелена Бабић

ОШ “Драган Лукић”, Београд – Олеар Гојић Тања

 

Веома импозантно. Пројекат су подржали Град Панчево, Центра за промоцију науке, Подружница Друштва математичара Србије Панчево, Учитељско панчевачко друштво и Регионални центар за таленте „Михајло Пупин” Панчево. Хвала свима који су и у оваквим тешким тренуцима остали и онима који су се придружили пројекту.

Аутори пројекта М_АРТ 2020/21 

мр Станковић Татјана, Александра Даниловић и Дејан Крецуљ

  


 


 


 


 


 


Претрага

Активности

Школске новине