+381 (13) 235 26 15 etsntesla@etsntesla.edu.rs

Ученици наше школе бриљирали знањем, вештином и креативношћу

Академија техничко-уметничких струковних студија у Београду, одсек Висока школа електротехнике и рачунарства, скраћено ВИШЕР, организовала је државно такмичење из мултимедија. Нашу школу представљали су ученици: Emilly Nešković 4-1, Миона Марковић 4-1, Сандра Радека 4-1, Тадија Симоновић 4-1, Марко Стана 4-1, Марта Јовић 3-1 и Тамара Андоновски 3-1. Ментори ученика били су професори Срђан Божовић, Нада Стојичевић и Маријана Зрнић.

Такмичење је обухватало проверу теоријских и практичних знања и способности такмичара, као и ревијални део, у којем су се приказивали филмови које су учесници снимали.

Тема овогодишњег конкурса за филм била је „Различитост“. Тим који се састојао о горе поменутих ученика из 4-1 одлучио је да, уз помоћ професора Срђана Божовића, направи играни филм који ће представљати нашу школу на такмичењу. Првобитна идеја ученика била је да посматрају задату тему изван оквира, и да се фокусирају на психолошке аспекте различитости, уместо на очигледне разлике које обично прве примећујемо. Циљ филма био је да гледалац дође до сопственог закључка, да разуме филм на њему својствен начин, као и да схвати скривене психолошке поруке.

Процес креирања филма трајао је пет дана. Прва два дана снимале су се све потребне сцене, додатни звукови и радило се на финализацији филмске идеје, док су преостала три дана била резервисана за постпродукцију, која је укључивала монтажу, додавање ефеката и финалну обраду. Аутори филма дугују посебну захвалност  Мирославу Станковићу, који је тумачио главну улогу, на подршци, идејама и помоћи у реализацији пројекта.

Само такмичење одржано је 2. априла на ВИШЕР-у. Ученици су дошли у школу у јутарњим часовима, у пратњи својих ментора и директора школе. На отварању такмичења добродошлицу ученицима пожелели су професори Високе школе, као и председник Заједнице електротехничких школа Србије. Након отварања, такмичари су подељени по кабинетима у којима ће израђивати задатак. У овом делу су учествовали Марко Стана, Марта Јовић и Тамара Андоновски. Прва на реду била је израда практичног задатка. Овај задатак проверавао је техничке и креативне способности ученика у обради графике, звука и монтаже, како би на крају креирали промотивни видео на задату тему. По завршетку практичног задатка, следио је теоријски испит. Тест је обухватао градиво из четири стручне области: мултимедије, аудиотехнике, видеотехнике и производње мултимедијалног садржаја.

Док је комисија прегледала задатке, сви присутни ученици и професори имали су прилику да погледају филмове који су пристигли. Филм наше школе https://youtu.be/Vefzsa5Q0_k био је приказан заједно са филмовима још четири друге школе, а по његовом завршетку чуо се громогласан аплауз. У оцењивању су подједнако учествовали и учесници и стручна комисија, чији су се гласови на крају сабирали како би се прогласио најбољи филм.

На самој завршници, дошло је време за доделу награда. Треће место на такмичењу освојио је Марко Стана, који је одлично урадио тест и практични задатак. Веома добро су прошле и друге две такмичарке. Седму позицију заузела је Тамара Андоновски, док је Марта Јовић била на деветнаестом месту. Најбоља школа проглашава се сабирањем бодова свих учесника из те школе, те се наша школа нашла на другом месту у укупном пласману. Пехар и диплому преузео је директор школе Атила Ђерфи. У категорији филмова, рад наших ученика био је апсолутни победник, нашавши се на првом месту и по гласовима жирија и по гласовима публике.

Ово такмичење било је огроман успех, како за школу, тако и за њене ученике и професоре. Наши ученици су показали због чега су међу најбољима, тиме што су у  једном одласку бриљирали својим знањем, вештином и креативношћу чак три пута, освојивши награде у свакој категорији.

Марко Стана 4-1