+381 (13) 235 26 15 etsntesla@etsntesla.edu.rs

ПАНЧЕВО, 20. јул 2015. (ТВ Панчево) – Градоначелник Панчева Саша Павлов угостио је Жељка Арсића и Огњена Тошића, као и професорку физике у Електротехничкој школи Јелену Марковић. Пријем је организован поводом великог успеха који су ова деца постигла на међународним такмичењима из физике и математике претходних дана.
Жељко Арсић, матурант Електротехничке школе у Панчеву, и Огњен Тошић, ученик трећег разреда Математичке гимназије из Београда, вратили су се са бронзаним медаљама са међународних такмичења. Жељко је као члан шесточлане репрезентације Србије учествовао на Светској олимпијади из физике у Индији, а Огњен, такође као члан репрезентације, на Међународној математичкој олимпијади, која је одржана на Тајланду.
-Надао сам се успеху јер за бронзану медаљу довољно је урадити два задатка, што сам успео. Задовољан сам, каже Огњен Тошић.
-Нисам баш толико радио, али ме је много интересовало и желео сам да се такмичим. Дао сам све од себе. Ово такмичење за мене је ново искуство, каже Жељко Арсић.
Професорка физике у Електротехничкој школи Јелена Марковић каже да се Жељко за такмичење углавном спремао сам.
-Није било тешко спремати га јер је углавном сам радио. У другој години смо заједно радили највише, а после тога је сам радио. Жељан је био знања, давала сам му књиге, литературу, он је то учио и његов успех је огроман, каже Јелена Марковић.

У разговору са градоначелником, замеником градоначелника и чланом Градског већа задуженим за образовање обојица су истакла да је важан рад како би се постизали резултати. На успехе спортиста смо навикли и увек су у жижи интересовања. Међутим, оваква врста успеха, мада такође уобичајена у претходном периоду, незаслужено није дошла у жижу јавности, сматра градоначелник Панчева Саша Павлов.
-Не могу да правим градацију шта је за Град Панчево важније јер је битно и једно и друго. Битно је да се Град Панчево брендира и као колектор спорта, јер сви знају да смо ми спортски град, али оно што смо почели завршетком ове школске године то је да брендирамо град као нешто што се зове „паметно Панчево”. Значи, памет, рад, континуитет у раду морају да буду особине младих људи који ће за неколико година да замене ово друштво, рекао је градоначелник Саша Павлов.
Павлов напомиње да је Град ту да створи услове, односно обезбеди новац, бар у случајевима када се ради о вансеријским талентима, како би та деца могла да оду на такмичења. Међутим, Град мора да предузме и друге кораке, каже Павлов.
-Град у овом тренутку ради на томе да се развију услови за стварање таквих талената, кроз помоћ Регионалном центру за таленте. Пред почетак школске године обавићемо разговоре са Активом директора, покушаћемо да приближимо образовне профиле потребама привреде, јер заиста је веома битно да ова деца, када се врате, остану у овом граду, каже Павлов.
(Преузето са РТВ Панчево)

(Преузето са РТВ Војводина)